L'Atelier: Lakaste

Atelier- (Fr.) subs. mas: lieu où s’exécutent des travaux manuels, où se pratiquent des activités manuelles d’art ou de loisirs. En català es tradueix com a taller, estudi, centre de creació, etc. Les entrevistes de Manel Bielsa volen ser això, una visita al lloc on el creador fa la seva obra. Una visita gens intrusiva, possibilitant de captar l’essència del treball creatiu

 

Manel Bielsa..- Com et dius ?lakaste

Lakaste..- Núria Castelló Danés.

M.B..- I artísticament ?

LK..-  Lakaste. 

M.B..- Com va sorgir el nom artístic?

LK..- A l’escola a Figueres érem moltes Núries, i ens havíem de diferenciar i jo com em dic Castelló doncs em deien La Caste. El primer dia que m’havien de fer un cartell per anunciar un concert, crec que a L'Ateneu 24 de juny, a Girona, em van demanar quin nom hi ficaven, i vaig dir Lakaste, tot junt i amb k.

M.B. :- Quan i on vas  néixer?

LK..- Un 28 de juny a Olot, però sempre he viscut a Figueres, tret dels estius al Port i ara a Girona, al Barri Vell.

M.B..- Com va ser la teva trobada amb la musica, i a quina edat?

LK..- El meu avi tocava el violí, i sempre intentàvem cantar cançons amb notes. De petita, també, vaig anar a alguna escola de música a Figueres.

De petita, la meva mare tenia una guitarra espanyola i als quinze anys la vaig “ pillar “ al meu germà, ens portem tres anys i ell es va passar al heavy i la vaig heretar jo, com totes les coses del meu germà i allà va començar tot. Recordo que em va escriure en un full les posicions dels acords i mai va tenir paciència per ensenyar-me i així he après, demanant i observant.

M.B..- Fa uns anys quan ens vam tornar a trobar pel carrer, tu ja no feies de model i anaves amb una guitarra, anaves a classes o que estudiaves?

LK..- No ho recordo a on anava, suposo que ha tocar a algun bar, jo estava estudiant i vaig acabar magisteri.

M.B..- Hi treballes de mestre ?

lakaste 1

LK..- Noooo !!!.Jo vaig acabar magisteri quan començaven  les retallades, tinc el numero  68.000 i estan treballant els dels 20.000. Aquest any a molts que estaven treballant d’interins, els han fer fora, jo crec que ni d’aquí a deu anys podré treballar de professora, m'he de buscar la vida d’una altra manera.

Ara m’estic reciclant i estic fent un curs de tècnic d’audiovisuals.

M.B..- Quan vas  venir a cantar a l’exposició Vermell de Perdidos en el D’espacio al Centre Cívic  Ter, era la teva primera actuació en públic?

LK..- No, pot ser la tercera o la quarta, ja tenia algunes cançons però estava començant, es clar que amb dos anys les coses han canviat i han estat molts escenaris.

Vaig participar a Acústica de Figueres i vaig pensar: ara podré pujar el meu “caché “ però estic desanimada de tocar sola, et paguen uns 50 € i has d'anar tu sola amb el cotxe, de vegades al lloc no hi ha res preparat i tot és molt  “tirat”.

Vaig participar al concurs de cançó jove de Salitja però se’m va espatllar la connexió de la guitarra i a més a més hi havia la Rusó Sala, que el va guanyar, i Pulpopop. Aquest any vull anar a guanyar amb el grup Furiamuda, però guanyar, guanyar, si no, no surto de Salitja.

Em va agradar molt tocar amb el grup als Jardins de la Mercè, va ser un concert molt maco, sé que si jo parlo o explico coses a les cançons, ells m’esperen, hi ha molt bona connexió entre nosaltres i això es nota quan toquem.

M.B..- Tens estudis de musica ? Quins ?

LK..- A part dels estudis que vaig fer de petita a una escola de música de Figueres, no. He estat incapaç  d’aprendre solfeig. Sempre he estat autodidacta, també m'he trobat a persones que m'han ensenyat.

M.B.- I com escrius la música de  les cançons ?lakaste 2

LK..-  Les gravo i amb l’acordió, tinc dibuixos mentals de cada cançó, si que sé que toco, l’escala, les notes, però no mes que això, es tot d’oïda 

M.B..- A les teves cançons, que escrius primer, la lletra o la musica?

LK..- Normalment, va tot junt, es construeix junt.

M.B..- En que t'inspires ?

LK..- En la meva vida, les sensacions fortes que no vull que s'escapin, o en coses que he de ficar al seu lloc. Fent una cançó em "desfogo", o normalitzo les coses, o les entenc millor.

M.B..- Quins instruments toques o coneixes? Jo t’he vist amb guitarra, acordió, "cajón"...

LK..- Guitarra acústica, acordió diatònic, harmònica, xarango.

M.B..- Quins grups has tingut?  O cantes amb solitari?

LK..- De grups he tingut pocs. Vaig entrar en un grup com a cantant, El Pati, d'això fa 2 anys, eren de Girona i feien més o menys rumba catalana. No vaig durar gaire, estava ja tot fet i no m'ho sentia meu. Em van fer fora per falta de compromís.

A banda de Lakaste en solitari, ara tinc un grup, La Furiamuda, per mi és vital ara mateix. Després de preparar els temes durant 1 any, estem fent els primers concerts, ens presentem a concursos i estem a tope.

Amb en Micol i en Sergi em sento com a casa, ens entenem súper bé i són molt guapos.

M.B..- Que vols fer en el món de la música?

lakaste 3

LK..- Vull ser-hi. Vull millorar. Vull aprendre.

M.B..- Has d'estar en un lloc o en un ambient especial per composar?

LK..- Si, a casa meva, sola, preparar la meva atmosfera, tenir temps i amb les coses que necessito a prop meu.

M.B..- Vius de la música?

LK..- Sóc model de pintura i monitora de lleure vocacional. Vaig fent el que puc, el que surt. Als estius m’estic a Port de la Selva, tinc la sort de treballar al mar fent de monitora de vela.

M.B..- Quins projectes tens?

LK..- Si tot va bé, aquest estiu rodarem un videoclip de La Furiamuda amb alumnes de l'ERAM, ens fa molta il·lusió. Ara mateix estem esperant per participar a InunD’ART. Participem a tots els concursos que puguem i que ens vulguin acceptar.

M.B..- Tens pensat gravar un disc?

LK..- Sí, ho estem intentant a Figueres, volem una beca o un mecenes, ja!!

M.B..- Espero que ara que et coneixem una mica més i sabem el que fas, algú et descobreixi i que tingui fe en tu.

M.B..- Gràcies pel teu temps i per les cançons que ens has ofert com a primícia a l’entrevista.

 

Dies desprès de fer l’entrevista, Furiamuda, l’actual projecte de Lakaste  va ser escollit per participar en InunD’ART 2012 a l’escenari de la Rambla de la Llibertat de Girona. La Furiamuda van ser guanyadors de l'última edició del Inund'Art, van estar entre els 18 classificats del Sona9 i han actuat a festivals com l'Acústica'12 i el Figueres Folk.